Yeni Malikin Tahliye Ettiği Kiracı Eski Malikten Tazminat Talep Edebilir Mi?

25.12.2022

@sozlesmeakademisi 

 

Kira sözleşmesi devam ederken kiradaki konutunu ya da iş yerini satan ev sahipleri, kiracıya tazminat ödemek zorunda kalabilir.

 

Kanuna göre, içinde kiracı olan konut ya da iş yerini satın alan yeni malik, satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde kiracıya ihtar göndererek, kiracının altı ay sonra çıkmasını aksi hâlde kendi ihtiyacı sebebiyle tahliye davası açacağını bildirebilir.

 

Bu bildirim üzerine, kira sözleşmesinin süresi henüz sona ermediği hâlde oturduğu konutu ya da iş yerini boşaltmak zorunda kalan kiracı, aralarındaki kira sözleşmesinin süresi bitmeden taşınmazı satarak mağdur olmasına sebep olan eski malikten tazminat talep edebilir.

 

Nitekim bu konuda verdiği bir emsal kararda Yargıtay; yeni malikin satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde gönderdiği tahliye ihtarı üzerine henüz kira süresi bitmeden iş yerini tahliye etmek zorunda kalan bir kiracının, iş yerine yaptığı masraflar ve yeni bir yer kiralayıp çalışmaya başlayana kadar uğrayacağı gelir kaybı için eski malikten tazminat talep ettiği davada, kiracının talebini kabul etmiştir.

 

Yargıtay 6. HD, 21.01.2014, 2013/15959 E., 2014/579 K.

 

25.12.2022

Doç. Dr. Umut Yeniocak

Hits: 599
Paylaş