Danıştay'ın 15.03.2022 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararı - Karar Analizi

19.06.2022

@sozlesmeakademisi 


Danıştay'ın bugün yayımlanan İçtihadı Birleştirme Kararı, Anayasa'ya aykırıdır ve idare karşısında kişilerin hak arama özgürlüğünü kısıtlamıştır!

 

Danıştay'ın bugün yayımlanan, 15.03.2022 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararında;

 

- İdarenin, süresi içinde yanıt vermeyerek zımnen (örtülü olarak) reddettiği işlemler hakkında dava açma süresinin ne zaman başlayacağı ve sürenin ne olacağı konularındaki içtihat farklılıklarını gidermeye gerek olmadığına,

 

- İdarenin yazılı olarak reddettiği fakat verilen cevapta bireyin hangi sürede dava açması gerektiği bilgisine yer verilmemiş olsa dahi dava açma süresinin 30 ve 60 günlük genel dava süresi olarak uygulanması ve sürenin yazılı cevabın tebliğinden itibaren başlaması gerektiğine karar verildi.

 

Bireyin idare karşısında hak arama özgürlüğü, bu kararla önemli ölçüde kısıtlanmıştır!

 

- Kararın gerekçesinde özellikle iki dayanak öne çıkmıştır:

 

- Birincisi, idareye karşı dava açma hakkının süresiz olmasının adil olmayacağı,

 

- ikincisi ise, idare hukukundaki 30 ve 60 günlük genel dava sürelerinin herkesçe bilindiği iddiasıdır.

 

-Bahsi geçen iki gerekçe de isabetli değildir!

 

- Dava açma hakkının süreyle kısıtlanması gerektiği doğru olsa da, dava açma süresinin idarece belirtilmediği durumlarda yine de 30 ve 60 günlük genel sürelerin cevabın tebliğ tarihinden itibaren başlatılması isabetli değildir.

 

- İdari dava sürelerinin herkesçe bilindiği iddiası ise, içinde yaşadığımız toplumun ortalama eğitim seviyesini göz ardı eden, soyut bir iddiadan ibarettir.

 

Verilen Karar, Anayasa'nın 40. maddesine aykırıdır!

 

- Kaldı ki, Anayasa'nın 40. maddesinde "Devlet, işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır." hükmü yer almaktadır.

 

- İdarenin bireye verdiği yazılı ret cevabında, kanun yollarını ve sürelerini bildirmediği hallerde, unsurları tamamlanmadığından yazılı cevap hiç verilmemiş sayılmalı ve dava açma süreleri işlemeye başlamamalıdır.

 

Karar bilgisi:

 

- Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulu'nun 15.03.2022 tarihli, 2021/2 E., 2022/1 K. sayılı Kararı

 

- RG - 19.06.2022/31871

Doç. Dr. Umut Yeniocak

Hits: 339
Paylaş