Kira Sözleşmelerinde Tahliye Taahhüdü

12.10.2022

@sozlesmeakademisi 


Tahliye taahhüdü nedir?

 

Tahliye taahhüdü, kiracının, kira konusu konut ya da iş yerini belirli bir tarihte tahliye edeceğine ilişkin yazılı bir beyanda (taahhütte) bulunmasıdır.

 

Tahliye taahhüdünde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?


·      Yazılı olarak yapılmalı ve kiracının imzasını taşımalıdır. Birden fazla kiracı varsa tahliye taahhüdünü bütün kiracıların imzalaması gerekir.

 

·      Hangi sözleşme ilişkisi kapsamında hangi konut ya da iş yerinin tahliye edileceği açıkça anlaşılır olmalıdır.

 

·      Tahliye taahhüdü, herhangi bir şarta bağlı olmaması önerilir. Şarta bağlandığı ihtimalde ise geçerli olabilmesi için mutlaka tahliye tarihinin net olarak belirtilmesi gerekir.

 

·      Taahhüt edilen tahliye tarihi yazılı olmalıdır.

 

·      Taahhüdün düzenleme tarihi, kira sözleşmesinden sonraki bir tarih olmalıdır. Kira sözleşmesinden önce ya da sözleşmeyle aynı tarihteki taahhüt geçersizdir.

 

·      Tarih kısmı boş olan tahliye taahhütlerinin ev sahibi tarafından sonradan doldurulmasını Yargıtay, hukuka uygun görmektedir. Ancak, taahhüdün hileyle ya da baskı altında imzalandığını iddia ve ispat ederek geçersizlik iddiasında bulunmak her zaman mümkündür.

 

Kiralanan yerin aile konutu olması sonucu değiştirir mi?

Kiralanan yerin aile konutu olması hâlinde, kira sözleşmesinde ismi yazılı olan eşin tek başına tahliye taahhüdü imzalaması yeterli değildir. Her iki eşin de imzası bulunmayan tahliye taahhüdüne dayanılarak aile konutu tahliye edilemez.

 

Kiracı, taahhüt ettiği tarihte tahliye etmezse süreç nasıl işler?

Taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icra takibi başlatılmalı ya da doğrudan tahliye davası açılmalıdır. Bu süre kaçırılırsa, tahliyeye ilişkin talep hakkı düşer. Bir aylık dava açma süresi içinde kiracıya bildirimde bulunularak dava açılacağı ihtar edilirse, dava açma süresi o kira yılı boyunca uzamış olur.

 

Kiracı tahliyeye itiraz ederse ne olur?

Kiracı, kendisine icra müdürlüğünden gönderilen tahliye emrine itiraz ederken tahliye taahhüdündeki imzaya ve/veya taahhüdün düzenleme tarihine itiraz etmemişse, bu itirazın kaldırılması için icra mahkemesinde dava açılmalıdır. Bu davada şekli bir inceleme yapıldığı için hızlıca sonuçlanır.

 

Kiracı, tahliye taahhüdündeki imzaya ve/veya taahhüdün düzenleme tarihine itiraz ederse ve taahhüt noterde yapılmamışsa, bu itirazın kaldırılması için icra mahkemesinde dava açılamaz. Sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açılması gerekir. Bu davanın sonuçlanması genellikle bir yıldan uzun sürer.

 

12.10.2022

Doç. Dr. Umut Yeniocak

Hits: 758
Paylaş